Yivli Minare Camii

Yivli Minare 

Yivli Minare, Antalya’daki ilk İslam yapılarındandır. 13. asra ait bir Selçuklu yapıtıdır. Kalekapısı mahalleninde bulunan ve çok sayıda Selçuklu eserinden oluşan yapıtlar topluluğudur. Külliye’de bulunan yapılar şunlardır: Yivli Minare, Yivli Camii, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi. Yivli Minare Antalya’daki ilk islam yapılarındandır. XIII. asra ait bir Selçuklu yapıtıdır. Kuralı kesme taştandır. Antalya şehir merkezinde  bulunan tarihi güzelliklerle dolu Yivli Minare Cami Ramazan ayları döneminde ziyaretçilerle dolu olmaktadır. 

Yivli Minare Tarihçesi ; 

Yivli Minare, Antalya Kaleiçi mahalleninde Hamidoğulları’ndan Mehmed Bey tarafından yaptırılmıştır. Bu cami kubbeyle örtülü çok ayaklı camilerin Anadolu’daki en daha önceki nümunesidir. 1373 seneninde yapıldığı düşünülmektedir. Camiye ismini veren Yivli Minare, Türk Selçukluları Sultanı Birinci Alaeddin Keykubad vaktinde yapılan daha daha önceki bir camiden kalmıştır. Geçmişten yadigar olan bu yapıt imana kapatılmış, müze haline getirilmiştir. 
Yivli Minare Mimari Özellikleri ; 
Yivli Minare’nin yüksekliği 38 metre olup 90 merdiven ile çıkılmaktadır. Kuralı kesme taştandır. Gövde bölümü tuğla ve firuze renkli çinilerden yapılmıştır. 8 yivli bir minaredir. Yivli Minare’nin bir bölümü tuğla ve firuze renli çiniler ile süslenmiştir. Yivlilerinden dolayı Yivli Minare isimi verilmiştir. Kalekapısı mahalleninde bulunan ve çok sayıda Selçuklu eserinden oluşan eserler topluluğudur. Yapının sahip olduğu tasarı kurgusunda dikkat çeken birkaç öğe bulunmaktadır. İlki mihrabın kıbleye doğru bir şekilde çevrilmesi için yapılan tertip etme ve mihraba doğudan binen kemerdir. İkincisi ise harimin batı ucundaki beşik tonozla örtülen mekân ve batı beden duvarının diğer beden duvarlarından daha kalın olmasıdır. Hafif bir çarpıklıkla devam eden batı duvarının 1373 onarımı öncesinde, tahrip olan yapıya ait olduğu sanılmaktadır. İç mekânda duvarlar sıvanarak badanalanmış olduğu için duvar örgüsünün niteliği anlaşılmamaktadır.
İç mekânda asıl dikkat çeken, kemerleri taşıyan devşirme sütun gövdesi ve sütun başlıklarıdır. İç mekânda olduğu gibi cephelerde sıvanarak badanalanmıştır. Kuzey cephede altta dört dikdörtgen pencere, üst bölümde da yuvarlak kemerli üç tepe penceresi, doğuda alt bölümde bir dikdörtgen pencere üst bölümde biri kare ötekisi yuvarlak kemerli iki tepe penceresi, güneyde alt bölümde beş dikdörtgen pencere, üst bölümde da üç yuvarlak kemerli tepe penceresi bulunur. Yapının güney cephesinde mevcut beş pencereden mihrabın yanı başındaki diğerlerinden alt düzeyde bulunur. Bu pencerenin vaziyeti araştırmacılar tarafından değişik şekilde açıklanmıştır. İlki bu pencerenin asıl yapının mihrap nişi olduğu ve kıbleyi tutmayan mihrabın pencereye çevrildiğidir. Diğer görüş ise pencerenin kuzey cephede bulunan kapı ile aynı aksta ve eşik kotu düzeyinde bulunmasından yola çıkarak, bu açıklığın ilk yapıya ait bir kapı olabileceğidir. Yapının doğu ve kuzey cephelerinde yer alan kapılar basık kemerli kolay bir kurguya sahiptir. Doğuda bulunan kapının üst bölümünde sivri kemerli niş içerisinde yedi satırlık tamir kitabesi bulunmaktadır. 

Yivli Minare Camii


Yivli Minare Camii Antalya’daki ilk İslami binalardan biridir ve merkezi konumu hasebiyle şehrin en bilinen noktası ve simgesidir. Minaresi 38 metre yüksekliğinde ve kare bir taş taban üzerine heyeti olup tepeye doğru sekiz yivli bölüm ve 90 adım vardır. Bugün bina Antalya Etnografya Müzesi’ne ve giysi, mutfak aletleri, işlemeler, duvar halıları, dokuma tezgâhları, çoraplar, torbalar, kilimler, süs eşyaları ve göçebe çadırlarından oluşan geniş koleksiyonuna hane sahipliği yapmaktadır.