ATATÜRK EVİ VE ETNOĞRAFYA MÜZESİ

Denizli Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Denizli'nin Uçancıbaşı Mahallesinde, eski Dispanser binasında düzenlenmiş ve 1984 yılında ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.

27 Ocak 1931 günü İzmir'e gelen Atatürk Denizlilerin ısrarlı davetleri üzerine, 4 Şubat 1961 günü Aydın-Denizli üzerinden Denizli'ye gelmiştir. Saat 13'te Denizli İstasyonu'nda çoşkun gösterilerle karşılanmış, doğruca geceyi geçireceği "Fırka Binası" olarak kullanılan iki katlı köşke konuk olmuştur. Köşk'te kısa bir süre dinlenen Atatürk, daha sonra Denizli'nin mesire yeri olan Çamlık'ta öğle yemeği yemiştir. O gün, öğleden sonra bazı okulları ve Memleket Hastanesi'ni ziyaret eden Atatürk, akşam Denizli Belediyesi'nin verdiği yemekte bulunmuş, daha sonra Köşk'e gelerek geceyi geçirmiş, ertesi gün sabah saat 9:30 da İzmir'e dönmüştür.

Atatürk'ün bir gece konuk olduğu köşk, daha sonra kamulaştırılmış, 1950 yılından itibaren Verem Dispanseri olarak kullanılmıştır. 1977 yılında Köşk, Atatürk ve Etnografya Müzesi yapılmak üzere Kültür Bakanlığına devredilmiştir. 1983 yılına kadar onarımı süren Köşk, 1984 yılında Müze olarak ziyarete açılmıştır.

Müze'nin zemin katındaki iki oda büro için ayrılmış, büyük oda "Denizli Evi" olarak döşenmiştir. Odanın ortasında geniş sinili sofra, mangal, pencere kenarlarında sedirler, yüklük ve ocak, duvarlarda halılar bulunmaktadır. Üst kat, divan, gardrop, çalışma masası ve karyolası ile Atatürk'ün yatak odası düzenlenmiştir. Bu katta ayrıca Milli Mücadele yıllarında Bayram yerindeki çoşkun mitingte açılan Denizli Sancağı segilenmektedir. Denizli ve bu yörede Babadağ el dokumaları ve tezgahları ile birlikte halı, kilim örnekleri, yazma kitaplar, vitrinler duvarlarda yer almıştır. Atatürk köşesinde de Atatürk fotoğrafları sergilenmektedir.